Hazavágja a szómagolás a nyelvtanulást

Hazavágja a szómagolás a nyelvtanulást

Hiába a bőség zavara nyelvkönyvekből és oktatási módszerekből, az idegen nyelvek elsajátítása sokaknak már az elején feladja a leckét, a kezdeti lelkesedés pedig szertefoszlik. Ismerjük meg a legnagyobb hibákat és kifogásokat, hogy sikerrel kerülhessük el az akadályokat!

Menő a nyelvtudás 
Bármit is tanuljunk, szárnyakat ad, ha tudjuk, mi a célunk az adott tudás elsajátításával. Csak azért nyelvet tanulni, mert divat, mások szorgalmazzák, netán bármikor jól jöhet, nem érdemes. Ha dolgozni, nyaralni vagy tanulni szeretnénk az adott nyelvterületen, az kellő motivációt jelenthet, amelyből erőt meríthetünk, ha esetleg akadályokba ütköznénk. Sőt ez az alapja a célirányos tanulásnak is.

Mindennek az alapja a szókincs
Mit ér a nyelvtan, ha nem ismerjük a szavakat, amelyekkel kifejezhetjük magunkat? Ugyanakkor szavak szótározása helyett érdemes teljes mondatokat megtanulni, mert az életben is összetett formában találkozunk majd a kifejezésekkel.

Majd beszélek
Sokan azért halogatják a megszólalást, mert félnek, hogy hibásan, rossz kiejtéssel beszélnek, s amiatt is aggódnak, hogy nem értik majd a választ. Pedig az emberek alapvetően segítőkészek és megértőek lesznek velünk, esetleg jó szándékból kijavítják a zavaró nyelvi hibáinkat, ezzel is a javunkat szolgálva.

Külföldön könnyebben menne!
Az idegen nyelvi környezet sokat segít, ám az internetnek köszönhetően otthon is kialakítható hasonló közeg. Internetes tévék és rádiók mellett adott nyelvi beszélgetőtársakat is találhatunk a világhálón. Például a hu.speaklanguages.com internetes oldalon harmincnál is több nyelv képviselői közül kereshetünk társat a társalgáshoz.

Segít a tankönyv
A nyelvtanulás nem verseny, amit az nyer, aki több szót ismer. Ha a kiválasztott tankönyv valamely témakörét nem tartjuk fontosnak, bátran hagyjuk ki! Olyan kifejezéseket és élethelyzeteket gyakoroljunk, amelyekre várhatóan valóban szükségünk lesz majd. Eladóként nem biztos, hogy fontos Shakespeare szókincsét magunkévá tenni. Kőművesként viszont ajánlott ismerni az olyan speciális kifejezéseket, mint a habarcs, a tégla vagy a kémény.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.