Nyelvtanulás zenével egy élvezetes tanulási módszer

Nyelvtanulás zenével egy élvezetes tanulási módszer

Vajon mi a sikeres nyelvtanulás titka? Van-e ami fontosabb a gyakorlásnál? Van-e valamilyen, mindenki számára használható titkos módszer? Persze, hogy van.  Nyelvtanulás zenével. Hogy élvezd azt, amit csinálsz.

Legyen szó az élet szinte bármely területéről, azt a dolgot, amit élvezetből csinálsz, összehasonlíthatatlanul hatékonyabban és eredményesebben tudod tenni, mint azt, amit csak muszájból.

Miért is jó a nyelvtanulás zenével?

Néhány azok közül az indokok közül, amik a dalokat rendkívül hatékony nyelvtanuló módszerré teszik:

  • – Mert működik.Több tudományos kísérlet is igazolja, hogy a zene segít nyelvtanulásnál a nyelvtan megtanulásában, a szókincs bővítésében és a helyes kiejtés elsajátításában is. A Mozart-effektus igazolja, hogy a klasszikus zenehallgatás növeli a mentális teljesítőképességet ezért a nyelvtanulásnál is roppant hasznos. Tehát működik!
  • – A mindennapokban használt nyelvet tanulod.A dalszövegek rengeteg hasznos kifejezést és szlenget tartalmaznak, hiszen anyanyelvi közönséghez szólnak. Ezeket a tankönyvekből nem fogod tudni megtanulni. Kétségtelen, hogy néha a nyelvhelyesség kárára megy, de ez a cikk nem elsősorban leendő nyelvészeknek szól, hanem azoknak, akik a mindennapi nyelvet szeretnék megtanulni.
  • – Közelebb hozza a nyelvet.A zenehallgatás hatására jobb lesz a kiejtésed, jobban „megérted” a nyelv dallamát, ritmusát és tónusát.
  • – Megragad a fejedben.Rengeteg szó és kifejezés ismétlődik egy-egy számban, és ezek az ismétlés hatására jobban rögzülnek benned. Ezzel a dologgal már valószínűleg Te is találkoztál, hiszen mindannyian gond nélkül fel tudunk idézni kedvenc számainkból legalább egy-két sort. Sokuk gyakorlatilag kitörölhetetlenül beleivódik az elménkbe.
  • – A dalok az érzelmeidre is hatnak.Képes befolyásolni a hangulatot, fokozza a fizikális és mentális teljesítőképességet. Ami pedig érzelmekhez kapcsolódik, arra jobban emlékezünk.
  • – Szinte bárhol és bármikor használhatod.Az egyik fő indok, amiért az emberek nehéznek találják a nyelvtanulást az, hogy nincs elég szabadidejük, amit a tanulásra fordíthatnak (persze ha elolvasod és kipróbálod, amit a hatékony időmenedzsmentről írtunk akkor ez veled nem fog előfordulni). Ha a zenén keresztül tanulsz, akkor nem kell külön időt szakítanod erre, hiszen a fülest bedughatod utazás közben, hallgathatsz zenét az autóban vagy a konyhában, a gyerekek pedig játék közben is.

Hogyan működik a nyelvtanulás zenével?

Van néhány komoly buktató, amiket el kell kerülni a sikeresség érdekében. Ne válassz olyan dalokat, amik:

  • – nehéz nyelvezetűek, nem a hétköznapi kifejezéseket használják
  • – túl gyorsak
  • – nincs hozzájuk dalszöveg
  • – nehezen érthetőek

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.